Cholesterol, cichy zabójca

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Cholesterol, cichy zabójca

Cholesterol na pewno nie ma dobrej reputacji, nie oznacza to jednak, że jest całkowicie zły. Wprost przeciwnie, jest czymś niezbędnym dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Jest wykorzystywany do budowy błon komórkowych i komórek nerwowych, wpływa na potencję seksualną i płodność kobiety, buduje odporność systemu immunologicznego, uczestniczy w wytwarzaniu hormonów męskich i żeńskich, odpowiada za regularne wypróżnianie się, bierze udział w produkcji kortyzolu. Jednak oczywiście, jak wszystko w nadmiarze, jest szkodliwy. Podwyższony poziom cholesterolu odpowiada za choroby serca, może doprowadzać na przykład do miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca.

Cholesterol całkowity nie może być wyższy niż 190-20 mg/dl. Za choroby, jak wspomniana wcześniej miażdżyca, odpowiada LDL, czyli tłuszcz potocznie określany mianem złego cholesterolu. Jego cząsteczki powstają w wątrobie i są dostarczane do komórek w całym organizmie. Ich maksymalny poziom nie może przekraczać 130 mg/dl, gdyż ich nadmiar osiada na ściankach tętnic.

HDL zwany jest potocznie dobrym cholesterolem, wyłapującym z krwi cząsteczki złego cholesterolu i przenoszącym ich nadmiar do wątroby. Powinno być go minimum 50 mg/dl.

Nasz organizm jest w stanie wyprodukować samodzielnie około 80 procent cholesterolu, resztę sami dostarczamy mu wraz z pożywieniem. Na podwyższenie poziomu złego cholesterolu we krwi ma na ogół wpływ spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczów zwierzęcych, które dość ciężko ulegają rozkładowi w organizmie. Warto zatem ograniczyć ich używanie w codziennej diecie; nierzadko dawka tłuszczu zawarta w nich przekracza nawet dziesięciokrotnie zalecaną dzienną dawkę cholesterolu.

Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, czyli nienasycone, rozkładają się bardzo szybko i z łatwością są przenoszone do wątroby, która metabolizuje je odpowiednio

Warto pamiętać, że są osoby, które bardzo szybko trawią nasycone kwasy tłuszczowe, za to ich obniżony metabolizm najczęściej spotyka się u ludzi z chorobami nerek, tarczycy oraz serca.

Na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi ma wpływ nie tylko zła dieta, odpowiedzialny to jest również alkohol, szczególnie wysokoprocentowy i spożywany w nadmiernych ilościach, stres, zwłaszcza długotrwały. Często bywa nazywany „cichym zabójcą”, ponieważ na początku miażdżycy, do której może doprowadzić, nie odczuwa się żadnych dolegliwości. Jest chorobą cywilizacyjną; coraz młodsi ludzie cierpią z powodu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, chodzi zwłaszcza o tych z siedzącą pracą, nie mających dostatecznie dużej dawki ruchu, przepracowanych i zestresowanych.

Poziom złego cholesterolu można skutecznie obniżyć, dzięki stosowaniu odpowiednio zbilansowanej diety, należy tez pamiętać o regularnych ćwiczeniach i ruchu na świeżym powietrzu. Brak czasu nie może stanowić wymówki, ponieważ wystarczy codzienny półgodzinny spacer, na przykład z psem. Ważne jest obniżenie stresu, można skorzystać z pomocy psychologa. Warto wyeliminować całkowicie papierosy i alkohol; te pierwsze podnoszą ciśnienie krwi i obniżają poziom dobrego cholesterolu; alkohol natomiast uszkadza wątrobę, trzustkę i prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Na pewno opłaci się zmiana diety, chodzi między innymi o rezygnację z mięsa na rzecz tłustych ryb, bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, spożywanie dużych ilości świeżych warzyw i owoców, ograniczenie jedzenia słodyczy, jedzenie regularnych posiłków i wyeliminowanie z diety nasyconych kwasów tłuszczowych. Amatorzy kawy nie powinni spać spokojnie – sześć filiżanek tego napoju dziennie na pewno podniesie poziom LDL kosztem HDL. Również miłośnicy mięsa muszą zrezygnować z niego częściowo, warto za to zainteresować się pestkami dyni, kukurydzą i olejem z niej tłoczonym, godny uwagi jest także olej słonecznikowy. Warto zjadać nawet pięć jabłek dziennie, zawarte w nich pektyny ograniczą wchłanianie złego cholesterolu. Oleje: słonecznikowy, kukurydziany oraz z nasion winogron zawierają kwas linolowy, czyli jeden z wielonasyconych kwasów tłuszczowych, wykazujących się działaniem przeciwmiażdżycowym. Koniecznie powinny być spożywane na zimno, ponieważ w temperaturze powyżej 170° tracą witaminy i właściwości antymiażdżycowe. Na obniżanie poziomu cholesterolu można wykorzystać również mieszanki ziołowe, w skład których wchodzą takie rośliny jak krwawnik, ruta, melisa, głóg, jemioła, rumianek i inne. Warto zainteresować się także żeń-szeniem, którego łacińska nazwa, Panax ginseng, oznacza panaceum na wszelkie dolegliwości. W jego korzeniu znajduje się niemal dwieście substancji; najważniejsze z nich to ginsenozydy. Wyciąg z magicznego chińskiego korzenia poleca się miedzy innymi osobom starszym ponieważ łagodzi objawy menopauzy i andropauzy, opóźnia również procesy starzenia się organizmu. Jego regularne zażywanie ma dobroczynny wpływ na cały organizm, ale jednorazowa kuracja preparatami zawierającymi żeń-szeń nie powinna trwać dłużej niż dwa miesiące. Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny zachować szczególną ostrożność i skonsultować się z lekarzem, ponieważ zależnie od dawki zwiększa on lub zmniejsza ciśnienie krwi.

To prawda, że obniżanie poziomu cholesterolu wymaga wielu wyrzeczeń, ale warto się poświęcić, jeżeli chcemy uniknąć wielu poważnych chorób serca, zwłaszcza, że monotematyczna, oparta na mięsie dieta szybko może nam się znudzić, a wizualne skutki braku ruchu, nadmiernego palenia i picia spowodują, że nasze lustrzane odbicie na pewno nie będzie zbyt atrakcyjne.

Marzena Wielgus
O Marzena Wielgus 200 artykułów
Wiele rzeczy można powiedzieć o Marzenie Wielgus, ale przede wszystkim wiadomo, że są one przewidujące i doceniane, oczywiście są również precyzyjne, obiektywne i idealistyczne, ale w mniejszych dawkach i często są też rozpieszczane przez nawyki bycia agonującymi. Jednak jej uprzedzająca natura jest tym, co najbardziej lubi. Ludzie często liczą na siebie i jej spostrzegawczą naturę, szczególnie gdy potrzebują pomocy lub wsparcia. Nikt nie jest doskonały, a Marzena ma również wiele mniej pożądanych aspektów. Jej drapieżna natura i bezczelność powodują wiele pretensji i powodują, że jest co najmniej niewygodna. Na szczęście jej doceniająca natura zapewnia, że nie jest tak często.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*