Przepis na pyszną owsiankę

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Płatki owsiane nie zawsze, i nie każdemu dobrze smakują. Często, gotowane na wodzie ze samą solą trudno je w siebie „wdusić”. A szkoda. Stanowią doskonałe źródło pełnowartościowych węglowodanów, błonnika oraz witamin i mikroelementów jak np. żelazo.

Oto sposób, na przygotowanie smacznych płatków, które mogą stanowić np. bardzo dobre śniadanie. Potrzebujemy:

– 4-5 łyżek płatków owsianych górskich

– 0.5 szklanki mleka chudego

– 0.5 szklanki wody

– 1 banan

– kawałek jabłka

– przyprawy: cynamon, przyprawa do piernika oraz odrobina płatków migdałów, wiórek kokosowych i orzechów włoskich.

Przygotowanie: Do małego garnka wlewamy mleko i wodę. Wrzucamy płatki i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, aż całość zacznie gęstnieć. Wrzucamy pokrojonego w cienkie plastry banana. Używając tarki ucieramy kawałek jabłka do gotującej się owsianki. Całość cały czas mieszamy. Dodajemy szczyptę cynamonu oraz szczyptę przyprawy do piernika. Po kilku minutach, gdy konsystencja będzie bardzo gęsta, posypujemy odrobiną wiórek kokosowych, wrzucamy płatki migdałów i kawałki włoskich orzechów.Gotowe!

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 400 kcal

Białko: 15g

Węglowodany: 70g

Tłuszcz: 15g

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*